Hoitajapula – Voiko kansainvälinen rekrytointi olla kustannustehokas ratkaisu hoivakodillesi?

27 touko, 2024

Keskustellessamme hoivakotien johtajien kanssa, kuulemme usein, että kansainvälinen rekrytointi on hoivakodeille kallis tapa palkata henkilöstöä. Pysähdytäänpä hetkeksi, ja mietitään eri vaihtoehtojen kustannuksia, kun esimerkiksi palkataan yhtä lähihoitajaa yksityiseen hoivakotiin:

  1. Rekrytointi kotimaasta, n. 2 400 eur
  2. Epäonnistunut rekrytointi, n. 5 500 eur
  3. Rekrytoimatta jättäminen, n. 6 440 eur/kk
  4. Kansainvälinen suorarekrytointi, alk. 5 400 eur

Olemme esimerkkilaskelmissa käyttäneet arvioita keskimääräisistä palkoista sekä ottaneet huomioon palkan sivukulut 40 %. Epäonnistuneen rekrytoinnin osalta oletamme työsuhteen kestäneen 2 kk.

1. Rekrytointi kotimaasta

Tämähän on se optimaalinen tilanne: suomea tai ruotsia äidinkielenään puhuvan lähihoitajan rekrytointi Suomesta. Nykyisessä markkinatilanteessa tällainen hoitaja näyttää olevan katoava luonnonvara, joten olemme lisänneet rekrytointipalkkion mukaan laskelmiin:

  • Rekrytoinnin palkkakustannukset (HR, tiimin esimies, palkkahallinto): 500 eur
  • Perehdytys (perehdyttäjä, IT ja lääkeluvat): 1 000 eur
  • Markkinointikustannukset: 600 eur
    Yht. 2 100 eur
  • Rekrytointipalkkio 300 eur
    Yht. 2 400 eur

Tämän lisäksi yhtälöön voi myös tulla lisänä erilaisten rekrytointimessujen kulut ja niihin liittyvät henkilöstökulut.

2. Epäonnistunut rekrytointi

Edellisten laskelmien lisäksi irtisanoutunut työntekijä tuo mukanaan muita lisäkustannuksia. Yleisenä nyrkkisääntönä rekrytointialalla on pidetty USA:n työvoimaministeriön arviota, jonka mukaan epäonnistunut rekrytointi maksaa n. 30 % henkilön ensimmäisen vuoden palkasta. Lähihoitajan tapauksessa kyseessä olisi noin 12 600 euron kustannuksista!

Suorittavassa työssä kustannukset eivät välttämättä kasva aivan näin korkeiksi, mutta niitä syntyy kuitenkin ”hukkaan menneestä” rekrytoinnista, työvuorojen uudelleenorganisoinnista sekä omille työntekijöille maksettavista ylityökorvauksista ja hälytysrahoista.

  • Lähihoitajan suorarekrytointi kotimaasta: 2 400 eur
  • Irtisanoutuneesta työntekijästä aiheutuvat HR ja IT-kulut: 350 eur
  • Ylityökorvaukset omille työntekijöille: 2 250 eur
  • Hälytysrahat omille työntekijöille: 500 eur
    Yht. 5 500 eurTämän lisäksi laskelma ei ota huomioon mahdollisesti lisääntyneitä sairauspoissaoloja, joita työn kuormittavuuden lisääntyminen voi tuoda nykyisille työntekijöille.

3. Rekrytoimatta jättäminen 

Käytämme tällä hetkellä iäkkäiden henkilöiden tehostetussa palveluasumisessa vaadittua 0,6 henkilömitoitusta. Käytännössä tämä tarkoittaa, että mikäli yhden hoitajan paikkaa ei saada täytettyä, menetetään 1-2 asiakaspaikan vuokratuotot sekä palveluiden myynti.

  • Palvelujen myynnin menetys: n. 9 200 eur/kk
  • Vuokratulojen menetys: n. 600 eur/kk
  • Säästetty lähihoitajan palkka ja palkan sivukulut: +3 360 eur
    Yht. 6 440 eur/kk 

Rekrytoimatta jättäminen aiheuttaa myös erilaisia hoivakodin epäjatkuvuuteen liittyviä ongelmia, jotka saattavat näkyä palvelujen tuottamiseen liittyvien kustannusten kasvussa ja henkilöstön sekä asiakkaiden vaihtuvuuden lisääntymisenä.

4. Kansainvälinen suorarekrytointi

Kansainvälinen rekrytointi on prosessi, jonka hoivakodit voivat tarpeen tullen käynnistää nopeasti ja ilman merkittäviä lisäkustannuksia kotimaiseen rekrytointiin verrattuna. Yleensä tämä hoituu kustannustehokkaimmin yhteistyökumppanin kautta, jolloin rekrytoinnin prosessit ja niiden tehokkuus ovat kumppanin vastuulla. Yleisimmin kansainvälisen hoitajarekrytoinnin kustannukset pitävät sisällään seuraavia asioita:

  • Työntekijän suomen kielikoulutus A2.2-B1 -tasolle: n. 500 – 2 000 eur
  • Lentolippu Suomeen, esimerkiksi Aasiasta: 700-1 000 eur
  • Mahdollinen agenttimaksu lähtömaassa: 500-1 000 eur
  • Ensimmäisen vuoden oleskelulupa 500 eur (voidaan myös veloittaa työntekijältä)
  • Terveystarkastus ja rokotukset: 200 eur
  • Rekrytoinnin kustannukset (ilmoitukset, kandidaattien läpikäynti, haastattelut, yhteydenpito prosessin aikana. Työlupien, lentolippujen, terveystarkastusten, kielikoulutuksen ja asunnon järjestäminen. Työntekijän perehdytys Suomen tapoihin ja kulttuuriin. Työntekijän vastaanotto, väliaikaismajoitus ja viranomaisasiointi): 3 000 eur
    Yht. 4 400 eur – 7 700 eur
  • Omat resurssit: työntekijän perehdytys työpaikalla: 1 000 eur
    Yht. 5 400 – 8 700 eur

Mitä parempi on työntekijän suomen kielen lähtötaso, sitä helpompia ovat luonnollisesti kotouttamisen prosessit. Kielikoulutuksen hinnoissa on suuria eroja, jotka syntyvät kielikoulutuksen laajuudesta, lähiopetuksen määrästä, tulevista työtehtävistä ja tarvittavasta ammatillisen sanaston laajuudesta. Voit lukea artikkelimme suomen kielen koulutuksen tärkeydestä täältä.

Hyvä kansainvälisen rekrytoinnin yhteistyökumppani myös tarjoaa palveluja työyhteisön ja työntekijän perehdytykseen työpaikalla, jotta työn aloitus ja työyhteisöön sopeutuminen tapahtuisi mahdollisimman joustavasti ja ilman mittavia erilliskustannuksia.

Kun vertaamme erilaisia esimerkinomaisia vaihtoehtoja lähihoitajan rekrytointiin, kansainvälinen rekrytointi painii hyvinkin samassa kustannussarjassa epäonnistuneen kotimaisen lähihoitajarekrytoinnin tai rekrytoimatta jättämisen kanssa.

Me curonilaiset mielellämme kerromme lisää kansainvälisestä rekrytoinnista vaihtoehtona hoitajapulaan.

Ota yhteyttä!

 

Tutustu myös muihin artikkeleihin