Rubilyn Pallogan: ”Sovellan hoitotyön oppeja muuallakin elämässäni”

17 syys, 2024

Rinnekotien lähihoitajaopiskelija Rubilyn Pallogan on elinikäinen oppija

Curonin Israelista rekrytoiman filippiiniläisen sairaanhoitajan Rubilyn Palloganin määrätietoisuus hakee vertaistaan: sairaanhoitajan kandidaatinopintojen jälkeen hän lähti Filippiineiltä Israeliin töihin yksityiseksi hoitajaksi ja opiskeli työn ohessa myös itselleen sairaanhoitajan maisterin tutkinnon. Tähän ei vauhti loppunut, ja kun mahdollisuus aukeni opiskella suomen kieltä ja työllistyä Curonin kansainvälisen rekrytointipalvelun kautta Rinnekodeille Suomeen, Rubilyn ryhtyi määrätietoisesti viemään läpi opintojaan – ensin suomen kielen etäopintoja Israelissa ja myöhemmin lähihoitajan opintoja Suomessa, Suomen Diakoniaopistossa. Nyt tyytyväinen opiskelija haaveilee jo suomalaisen sairaanhoitajatutkinnon suorittamisesta.

Sitkeästi suomen kieltä iltaisin ja öisin

Rubilyn työskenteli aiemmin Tel Avivissa iäkkään henkilön yksityisenä hoitajana. Kiinteitä työaikoja ei ollut, vaan hän eli ja asui hoidettavansa kanssa. Kun Suomeen muuttanut ystävä vinkkasi Curonin ohjelmasta, Rubilyn ei epäröinyt hakea mukaan, vaikka opiskelun oli pääasiassa tapahduttava iltaisin ja öisin.

–          ”Osallistuin opetukseen päivisin tauoillani, mutta kotitehtävät ja opiskelun hoidin illalla. Aloitin opiskelun yhdeksältä illalla, ja usein opiskelin kahteen asti yöllä. Päivisin kirjoitin muistikirjaani oppimiani asioita, ja välillä kuuntelin podcasteja tai katsoin vlogeja suomeksi.”

Suomen kielen opiskelu on jatkunut Suomessa niin työpaikalla kuin Diakoniaopiston tunneillakin. Lisäksi Rubilyn lainaa suomenkielisiä lastenkirjoja kirjastosta ja katsoo suomalaisia ohjelmia iPadilta, joskus myös yhdessä toimintakeskuksen asiakkaiden kanssa. Suosikkikatsottavaa ovat Fröbelin palikoiden lapsille suunnatut musiikkivideot.

Paljon tukea ja tsemppiä työyhteisöltä

Rinnekodit tarjoaa vieraanvaraisen perehdytysohjelman työntekijöilleen; heitä kuunnellaan ja tarpeisiin sekä toiveisiin reagoidaan tarvittaessa myös henkilökohtaisella tasolla. Lisäksi Rinnekodit järjestää suomen kielen lisäkoulutusta yhdessä Suomen Diakoniaopiston kanssa, ja opiskelujen etenemistä myös seurataan säännöllisesti.

–          ”Kansainvälisesti rekrytoitujen perehdyttäminen jatkuu Suomeen tulon jälkeen, ja on oleellista huomioida, että integroituminen uuteen kulttuuriin ja työelämän sääntöihin vie aikaa. Kielitaito tulijoilla kehittyy työskentelyn ja opintojen myötä”, selventää palvelujohtaja Veli-Pekka Karri Rinnekodeilta.

Rubilynin mielestä hänen Rinnekotien yksikkönsä täyttää terveen ja iloisen työympäristön tuntomerkit:

–          ”Minusta on ollut ihanaa huomata, että työkaverit auttavat minua suomenkielisissä sanoissa. Välillä nauramme virheilleni, mutta kaikki tsemppaavat ja tukevat minua. Kerran kysyin toimintakeskuksemme asiakkaalta ruokapöydässä, että haluaako hän pimeää tai mansikkaa. Piimä oli tietysti se oikea sana, mutta me kaikki nauroimme tälle virheelle. Yleensä katson jonkun tarvitsemani sanan Googlesta, ja sitten kysyn muilta, että miten sitä käytetään.”

Vaikka suomen kieli on Rubilynistä todella haastavaa, hänellä on jo seuraavat tavoitteet mielessä:

–          ”Haluan päästä läpi ensimmäisestä näyttökokeesta, jonka jälkeen voin tehdä kielitestin voidakseni tehdä keikkavuoroja muissa yksiköissä esimerkiksi viikonloppuisin.”

Mikäli Rubilyn saa lähihoitajan opinnot onnellisesti päätökseen, ajatuksissa siintää mahdollinen sairaanhoitajatutkinto Suomessa.

–          ”Rakastan uuden oppimista. Vaikka olen jo suorittanut filippiiniläisen sairaanhoitajatutkinnon, opin lähihoitajakoulutuksessa paljon. Nämä opinnot tavallaan tukevat toisiaan. Minusta on mielenkiintoista huomata, mitä kaikkea muuta voin vielä oppia. Olen myös ymmärtänyt sen, että hoitotyö on tapa ajatella ja sovellan näitä oppeja muillakin elämäni alueilla.”

Curonin relokaatiopalvelu apuna kaikissa kysymyksissä

Curon rekrytoi Rubilynin ja hänen kanssaan samaan aikaan Suomeen muuttaneet työntekijät Rinnekotien pääkaupunkiseudulla sijaitseviin yksiköihin. Rekrytoinnin lisäksi Curon järjesti kielikoulutuksen yhdessä yhteistyökumppanin kanssa ja vastasi työntekijöiden relokaatioprosessista. Kaiken kaikkiaan prosessi kesti noin vuoden verran.

–          ”Prosessi Curonin kanssa sujui hyvin ja meidät pidettiin kaikessa ajan tasalla. Sovituista asioista pidettiin kiinni ja muutostarpeet, joita usein tulee eteen kansainvälisessä rekryssä, neuvoteltiin yhdessä”, kertoo Veli-Pekka Karri.

Relokaatio on kuin iso palapeli, jonka osista koostuu lopullinen paketti. Se pitää sisällään mm. säännölliset Suomi-informaatiosessiot, joissa annetaan tietoa Suomesta ja kulttuurista, täällä työskentelystä ja asumisesta. Lisäksi ennen Suomeen tuloa hoidetaan työntekijöiden oleskeluluvan haku, rikosrekisteriotteiden tarkastus ja järjestetään työntekijöiden terveystarkastukset. Jokaiselle työntekijälle myös etsitään asunto Suomessa. Suomen päässä työntekijät haetaan lentokentältä hotelliin, ja muutaman päivän sisällä viedään omaan asuntoon. Curon auttaa myös viranomaisasioissa, kuten väestörekisteriin ja Kelan palveluihin rekisteröitymisessä sekä verokortin haussa. Lisäksi työntekijät saavat apua pankkitilin avaamisessa, sekä puhelinliittymän ja matkakortin haussa. Suurimpana tekijänä voi kuitenkin pitää jatkuvaa tukea ja keskustelua Curonin ja tulevien työntekijöiden välillä.

–          ”Curon auttoi meitä hyvin joustavasti aivan kaikessa. Saimme aktiivisesti vastauksia kaikkiin kysymyksiimme ja meitä ei jätetty missään prosessin vaihessa yksin. Suurkiitos kaikille!” iloitsee Rubilyn.

Tutustu myös muihin artikkeleihin