Oletko valmis rekrytoimaan hoiva-avustajan?

27 touko, 2024

  • Hoiva-avustajien määrää hoivakodeissa voitaisiin tuntuvasti lisätä.
  • Suurin este rekrytoinneille hoiva-avustajien saatavuus. Onko näin?
  • Hoiva-avustajien tekemää työtä pitäisi hyödyntää enemmän henkilöstömitoituksessa.
  • Uudenlaista työnjakoa hoivakodin hoitajien kesken.
  • Toimijoille rohkeutta rekrytoida osaajia ulkomailta.

THL:n syyskuussa 2022 tehdyn tutkimuksen* mukaan vanhuspalvelujen yksityiset ja julkisen sektorin työnantajat olivat valmiita lähes kaksinkertaistamaan hoiva-avustajien määrän vanhusten ympärivuorokautisissa palveluissa seuraavan vuoden aikana.

Toukokuussa 2022 hoiva-avustajia työskenteli ympärivuorokautisissa palveluissa lähes 2 900. Tutkimuksen mukaan vastaajat olivat valmiita palkkaamaan noin 2 600 hoiva-avustajaa lisää vuoden aikana ja noin 4 300 hoiva-avustajaa kolmen vuoden aikana. Suurin este rekrytoinneille kerrottiin olevan hoiva-avustajien saatavuus.

Curonin toimitusjohtaja Ringa Tuomikoski on kuitenkin toista mieltä asiasta:

”Käsityksemme on päinvastainen. Yksityiset hoivapalveluntuottajat ympäri Suomen kertovat hyvästä hoiva-avustajatilanteesta. Myöskään hyvinvointialueilta ei kilpailutuksia ole näkynyt, joten näyttää siltä, ettei hoiva-avustajia olla palkkaamassa lähiaikoina huomattavasti lisää.”

THL:n johtavan asiantuntija Sari Kauppinen kertoo, että tutkimusten tulosten ja käytännön kokemuksen erolle voi olla muutama selittävä tekijä:

”Vaikka kolme neljäsosaa vastaajista oli sitä mieltä, että hoiva-avustajien saatavuus oli pääsyy rekrytoimattomuudelle, kuitenkin noin puolet vastaajista preferoi lähi- ja sairaanhoitajia rekrytoinneissaan. Syyt tähän liittyivät muun muassa hoiva-avustajien rajoitettuun työnkuvaan, eli että he eivät voi osallistua lääkehoitoon eivätkä työskennellä yksin.”

Myös hoiva-avustajien koulutusta on lisätty, mikä jatkossa parantaa hoiva-avustajien saatavuutta. Hallitus myönsi joulukuussa 2022 lisärahoitusta 3,1 miljoonaa euroa hoiva-avustajakoulutuksen lisäämiseen. Tällä myönnetyllä lisärahoituksella on tarkoitus kouluttaa noin 300 hoiva-avustajaa. Lisärahoitusta tullaan jatkossakin myöntämään niin, että uusia hoiva-avustajia koulutettaisiin yhteensä 2 500 vuosien 2022–2025 aikana.**

”Koulutuksen lisäys on askel oikeaan suuntaan, mutta se ei vielä kata koko hoiva-avustaja- ja lähihoitajatarvetta. Hoivakotien johdolta ja julkisen puolen toimijoilta vaaditaan myös rohkeutta rekrytoida osaajia ulkomailta”, sanoo Tuomikoski. ”Vanhuspalvelualan toimijat eivät myöskään välttämättä ole tietoisia siitä, missä määrin hoiva-avustajien määrää on jatkossa mahdollista lisätä, ja miten heidät lasketaan mukaan vanhuspalveluiden henkilöstömitoitukseen. Näyttäisi siltä, että hoiva-avustajien tekemää työtä pitäisi hyödyntää enemmän henkilöstömitoituksessa ja pohtia uudenlaista työnjakoa sote-ammattilaisten välillä.”

Hoiva-avustajat lasketaan mukaan henkilöstömitoitukseen, kun he osallistuvat välittömään asiakastyöhön. Tällaista työtä on asiakkaiden avustaminen arjen toimissa, kuten peseytymisessä, pukeutumisessa, ruokailussa ja ulkoilussa sekä myös virikkeellisen toiminnan järjestäminen. Nykyisellään hoiva-avustajien työajasta n. 81 prosenttia on välitöntä hoitotyötä. Lisäksi hoiva-avustajat tekevät erilaisia tukitoimintoja, kuten auttavat yksikön ruokailun järjestämisessä tai pyykkihuollossa.***

THL:n tutkimuksen mukaan myös hoiva-avustajien osaamiseen ja kielitaitoon liittyvät puutteet sekä työyhteisön negatiiviset asenteet koettiin esteiksi hoiva-avustajien palkkaamiselle.

”Curon rekrytoi motivoituneita ja kokeneita filippiiniläisiä hoiva-avustajia Singaporesta. Osaaminen on heillä rautaisella tasolla, sillä heillä on useamman vuoden kokemus ikäihmisten kanssa työskentelystä. Koulutamme heitä hoiva-alalla käytettyyn suomen kieleen, ja kielen oppiminen jatkuu edelleen Suomessa. Siinä on myös työyhteisö merkittävässä osassa. Rekrytointia helpottamaan tarjoamme myös työyhteisölle valmennusta kansainvälisen työntekijän vastaanottamiseen”, kertoo Tuomikoski.

Ota yhteyttä!

 

Lähteet:

*Kainiemi E, Kauppinen S & Kehusmaa S. Hoiva-avustajia halutaan palkata lisää – esteenä heikko saatavuus. Tutkimuksesta tiiviisti 45/2022. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Helsinki. https://urn.fi/URN:ISBN:978-952-343-939-9

** Ammatilliseen koulutukseen ja tutkintokoulutukseen valmentavaan koulutukseen 57,4 miljoonaa (5.12.2022). Opetus- ja kulttuuriministeriö. https://okm.fi/-/ammatilliseen-koulutukseen-ja-tutkintokoulutukseen-valmentavaan-koulutukseen-57-4-miljoonaa

*** Vanhuspalvelussa työskentelee 3260 hoiva-avustajaa (6.9.2022). Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Helsinki. https://thl.fi/fi/-/vanhuspalvelussa-tyoskentelee-3260-hoiva-avustajaa

Tutustu myös muihin artikkeleihin